Trusts & Tax

Law, Tax & Business Forum – 20 feb 2018 – UHasselt

Op 20 februari 2018 zal aan de Universiteit Hasselt het eerste Law, Tax & Business Forum worden georganiseerd, met als thema ‘Trusts & Tax’.

Voorstelling

Voor de Belgische fiscalist en rechtspracticus blijft een ‘trust’ een vreemd aandoende rechtsfiguur. Met de regelmaat van de klok veroorzaken trusts dan ook allerlei fiscale problemen.

Bovendien bestaat er een hardnekkige perceptie – al dan niet terecht – dat wanneer trusts worden aangewend door belastingplichtigen in België, het gaat om fenomenen van belastingontwijking, of zelfs om belastingontduiking. Ter illustratie kan worden verwezen naar de Panama Papers en de Paradise Papers-schandalen.

Het was onder meer deze perceptie van deze rechtsfiguur die de wetgever ertoe dreef om een ‘kaaimantaks’ te introduceren in het Belgische belastingrecht. Het Law, Tax & Business Forum neemt de fiscaliteit van trusts, in een tijdperk van gegevensuitwisseling en transparantieverplichtingen, onder de loep.

Programma
 • 17.45 uurOntvangst met broodjes
 • 18.20 uur:  Trusts & Tax anno 2018 
  Prof. dr. Elly Van de Velde (UHasselt)
 • 18.40 uur:  Fiscale gevolgen van het gebruik van trusts
  Prof. dr. Niels Appermont (UHasselt)
 • 19.10 uur:  Perspectieven op de kaaimantaks
  De heer Luc Saliën (Dienst Voorafgaande Beslissingen in Fiscale Zaken)
 • 19.40 uur:  Opsporing van vermogensstructuren
  De heer Albert Bouwen (ICT en Kennisbeheer, Bijzondere Belastinginspectie)
 • 20.10 uur:  Slotwoord door de minister van Financiën
  Prof. dr. Johan Van Overtveldt (Minister van Financiën, UHasselt)
 • 20.30 uurNetwerkreceptie

 

Praktische info

Datum & tijdstip: dinsdag 20 februari 2018 om 17.45 uur

Locatie: Universiteit Hasselt, Campus Hasselt, Aula Louis Roppe, Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt (betaalparking onder het Kolonel Dusartplein)

Inschrijvingsgeld studieavond: de kostprijs voor deze studieavond bedraagt € 100 excl. btw (deze kostprijs omvat deelname studiedag, catering en documentatiemap, excl. aankoop boek). U kunt gebruik maken van de kmo-portefeuille voor gedeeltelijke betaling van het inschrijvingsgeld.

Interesse in het boek ‘De Trust – Een juridisch kader voor de (internationaal) privaatrechtelijke inpassing en fiscale gevolgen‘? Koop het boek aan op voorhand, dan kunt u het tijdens de studiedag raadplegen en u bespaart bovendien € 73 excl. btw. Indien u het boek aankoopt bij uw online inschrijving, dan betaalt u slechts € 137 excl. btw in plaats van de originele prijs van € 210 excl. btw. Uw boek ligt dan klaar wanneer u zich aanmeldt op de studieavond zelf.

Online inschrijven is verplicht.

Permanente vorming: Een aanvraag tot erkenning werd ingediend bij de Orde van Vlaamse Balies (voor 3 juridische punten), bij het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding, bij de Nationale Kamer van Notarissen en bij het Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten.

Meer info & inschrijven:

Zie: https://www.uhasselt.be/trusts-tax 

 

Author: Niels Appermont

Professor of economic law (Hasselt University) Law, Tax & Business Research Unit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: