Cyberrisico en pandemieschade: nog verzekerbaar?

17 november 2022 (17 -19u15), Brussel

De Belgische Sectie van AIDA (Association Internationale de Droit des Assurances) organiseert 17 november e.k. te Brussel (Université Saint-Louis, Kruidtuinlaan 43) een studieavond over (internationale) cyberaanvallen en pandemiedreiging. Deze catastroferisico’s zetten de mogelijkheden van de private verzekeringen, vooral voor de dekking van immateriële schade, op scherp. Zie voor mee info en registratie hier.

PROGRAMMA

16u30                  Ontvangst

17u00                  VerwelkomingCaroline Van Schoubroeck, voorzitter AIDA Belgische Sectie

17u10                 Cyberverzekeringen: een uitdaging met een toekomst?Frank Vanhoonacker, AIG Underwriting manager Professional Liability & Cyber

De toenemende nood voor specifieke en tailor made cyberverzekeringen voor publieke en private ondernemingen in deze tijden van een zich snel muterend cyberrisico en een groter belang van Cloud, schept bijzondere uitdagingen voor de (her)verzekeraars. Wat is de specificiteit van de cyber polis, hoe accumulatie  van schadegevallen aanpakken en welke preventiemaatregelen zijn essentieel? Kunnen captives een grotere rol spelen, of dient te worden uitgekeken naar alternatieven?

18u00                  Rampenobligaties als alternatief voor de onverzekerbaarheid van zuiver immateriële schade ingevolge pandemie?Kristiaan Bernauw, Professor UGent, advocaat

De bedrijfsschade ingevolge pandemie wordt traditioneel van verzekeringsdekking uitgesloten omwille van haar zuiver onstoffelijke aard waardoor sommige economische sectoren zwaar werden getroffen in de covid-pandemie. Als catastroferisico leent de pandemie zich niet tot dekking met toepassing van de klassieke verzekeringstechniek via omslag onder de verzekeringnemers. Is dit risico wel verzekerbaar op de kapitaalmarkt via de techniek van de effectisering, namelijk de uitgifte door de verzekeringsonderneming van rampenobligaties met kans op kapitaalsverlies indien de betrokken ramp zich voordoet?                                   

18u45                  Debat

19u15                  Afsluiting

PLAATS

Université Saint-Louis, Kruidtuinlaan 43, 1000 Brussel, Salle des Examens.
Betaalparking in de omgeving. Op wandelafstand van metro Rogier, metro Kruidtuin en het treinstation Brussel-Noord.

Zie voor mee info (o.a. prijs en erkenning) en registratie hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: