Enkel de georganiseerde natuurlijke persoon is een onderneming – Cassatie bevestigt eerdere rechtspraak

Kan een bestuurder failliet worden verklaard?

Met een arrest (c.23.0023.n) van 23 november 2023 van de eerste kamer in voltallige zitting bevestigt het Hof van Cassatie haar eerdere rechtspraak rond de kwalificatie van natuurlijke personen als onderneming:

Het cassatieberoep is gericht tegen het arrest van het hof van beroep te Antwerpen van 13 oktober 2022, gewezen op verwijzing bij arrest van het Hof van 9 september 2021.

Zoals in de andere uitspraken rees deze vraag n.a.v. de faillissementsaanvraag door een bestuurder. Deze rechtspraak heeft echter ook relevantie voor natuurlijke personen met een andere zelfstandige beroepsactiviteit en voor andere regels die afhangen van de kwalificatie als onderneming (o.a. bevoegdheid ondernemingsrecht, ondernemingsbewijsrecht, hoofdelijkheid als regel van aanvullend recht).

Eerder argumenteerden we, met vele anderen, (hier, hier en hier) waarom deze rechtspraak niet zo vanzelfsprekend is in het licht van de tekst van de wet. Zonder te overtuigend, dus.

Joeri Vananroye

Author: Joeri Vananroye

Professor of economic analysis of law (KU Leuven), attorney (Quinz)

One thought on “Enkel de georganiseerde natuurlijke persoon is een onderneming – Cassatie bevestigt eerdere rechtspraak”

Leave a comment